Horseback in Greece

Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Greece
kourkoun@gmail.com

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

12 Νοε 2011

φρέσκο γάλα ή υψηλής παστερίωσης;

Το γάλα γνωστής Γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας γαλακτοκομικών που δραστηριοποιείται στη χώρα μας… αυτό το υψηλής παστερίωσης γάλα εκτός ψυγείου δεν αλλοιώνεται, δεν χαλάει…
Παρ όλα αυτά στην Ελλάδα πουλάει πολύ αυτή η εταιρεία….   
Αγοράζουμε προϊόντα Γερμανικών πολυεθνικών και οι Ελληνικές εταιρείες σε λίγο θα κλείσουν.

Ποιο γάλα είναι το προτιμότερο για τα παιδιά, το φρέσκο, το εβαπορέ ή το υψηλής παστερίωσης;
Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα. Το φρέσκο γάλα, λοιπόν, που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία. Με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας «ζωής» του γάλακτος, κάποιες βιομηχανίες παρουσιάζουν σήμερα την τεχνική της υψηλής παστερίωσης, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο «έντονη» θερμική επεξεργασία. Το γάλα υψηλής παστερίωσης δεν πρέπει να τιτλοδοτείται βάσει νόμου ως φρέσκο γάλα. Από την άλλη μεριά το εβαπορέ υπόκειται σε δραστικότερη ακόμα θερμική επεξεργασία και παράλληλα συμπύκνωση με αφαίρεση νερού, ώστε να μπορεί να διατηρείται εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο φρέσκο γάλα (το απλά παστεριωμένο δηλαδή), είναι η καλύτερη επιλογή.

απαντά ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος M.SC. in nutritional medicine –University of Surrey, διευθυντής Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής και Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου