Horseback in Greece

Translate

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φωτογραφία μου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Greece
kourkoun@gmail.com

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

19 Μαΐ 2012

Ο μύθος θέλει τον ίππο να γεννιέται στη θάλασσα

Ο μύθος θέλει τον ίππο να γεννιέται στη θάλασσα όπως κι ο Ποσειδώνας, ή στη στεριά, πάλι απ' τον ίδιο θεό, που φέρει άξια εννιά ονόματα που σχετίζονται με το ζώο (Δμητήρ ίππων, Ίππαρχος, Ιππηγέτης, Ίππιος, Ιπποκράτης, Ιππομέδων, Ιπποσθενής, Ιππότης, Μελάνιππος).
Αν όχι στη Θράκη, σίγουρα στη Θεσσαλία γεννήθηκε το άλογο, αφού ο Ποσειδώνας το έκανε να ξεπροβάλει εκεί χτυπώντας το βράχο (Μετέωρα;) με την τρίαινα του (Ησίοδος 278, 732), γι' αυτό ονομάστηκε Πετραίος.
Στο θεσσαλικό θρύλο ενώθηκε με μια κόρη του Αιόλου κι έκανε τη Μελανίππη, απ' όπου η υποψία πως την πλησίασε παίρνοντας ίσως τη μορφή αλόγου.


Τέλος ο Πήγασος ήταν γιός του απ' τη Μέδουσα, κι ο Αρ(ε)ίων απ' τη Δήμητρα, που για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε φοράδα.
Στην ελληνική προϊστορία δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι Κένταυροι, που ίσως δεν ήταν 'τερατόμορφα πλάσματα γεννημένα απ' τις φοράδες που έβοσκαν στο Πήλιο κι έτρωγαν κρέας' (σύμπτωση με τις φοράδες του Διομήδη;), αλλά 'πρωτόιπποι' που είχαν δαμάσει οι άνθρωποι.
Κατά τον Ι. Κακριδή (Ελλ. Μυθολ. τ. 3, σ.114) οι Κένταυροι οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι πιο παλιοί από την εμφάνιση του αλόγου στην Ελλάδα, για την οποία όμως μας λείπουν τα στοιχεία.
Είναι βέβαιο πως στη 2η χιλιετία πχ η εξέλιξη του Θεσσαλικού ίππου έφτασε ήδη στο ζενίθ, αφού τα ‘‘θεϊκά’’ άτια Ξάνθος και Βαλίος που έδωσε ο Πηλέας στο γιό του Αχιλλέα πριν τα Τρωικά ήταν εξημερωμένα κι άριστα στην αρματοδρομία.
Το λάθος κάποιου αγγειογράφου ήταν ότι δεν είχε διαβάσει ίσως την Ιλιάδα κι έτσι τα ονομάτισε Χαίτο και Ευθεία.
Οι γενναίοι του Αχιλλέα διέσχισαν με τ'άλογα της Τρίκκης τη Θεσσαλία και την Εύβοια πριν φτάσουν στην Αυλίδα.
Τα ίδια πήραν μέρος στον Ιερό Δελφικό Πόλεμο το 592 πχ κι απέκρουσαν τον Ξέρξη στα Τέμπη το 480 πχ.
Η εξέλιξη του ίππου στη Θεσσαλία ήταν ταχύτατη.
'Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο πρώτος νικητής του αγώνα κέλητος μήκους 12 χλμ. στα Ολύμπια ήταν ο Κραυξίδας από τον Κράννωνα (648 πΧΕ), ούτε πως πρώτος νικητής της απήνης (αμαξοδρομία με μουλάρια) ήταν πάλι Θεσσαλός, ο Θερσίας (500 πχ).
Γέννημα θρέμμα αυτής της φυλής, από το Λιμναίον της Τρίκκης, ήταν φυσικά ο Βουκεφάλας του Φιλόνεικου, που γεννήθηκε το 346 πχ κι αγοράστηκε από τον Φίλιππο σε ηλικία τεσσάρων ετών (342 πχ) με το απίστευτο ποσό των 13 ταλάντων, ποσό που αντιστοιχεί με κάπου μισό εκατομμύριο ευρώ
Αν όμως σκεφτεί κανείς πως διέτρεξε 40.000 χλμ. σε τρείς ηπείρους διασχίζοντας ποτάμια, ερήμους ή χιονισμένες οροσειρές και πολεμώντας ακόμα και τραυματίας με τον Αλέξανδρο, άξιζε κάθε δραχμή που πληρώθηκε για την απόκτηση του.
Στα ρωμαϊκά χρόνια πολλά Θεσσαλικά άλογα αναδείχτηκαν νικητές αρματοδρομιών απ' τη Ρώμη ως την Κυρήνη, την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη.
 Στην τουρκοκρατία έπαιξαν πάλι σπουδαίο ρόλο και τα χρησιμοποίησαν κλέφτες και αρματολοί, Τούρκοι αγάδες και άλλοι προύχοντες, συγκέντρωσαν πολλάάλογα στα τσιφλίκια τους με την απελευθέρωση .
Πηγη: ei-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου