Στον «αστερισμό» δύο πανσελήνων «κινείται» ο Αύγουστος, εκ των οποίων η πρώτη αναμένεται στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη και πλέον σπάνια στις 31 Αυγούστου, αντίστοιχα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «σπάνιο ουράνιο φαινόμενο», πολύ δε περισσότερο, όταν πρόκειται για το φεγγάρι του Αυγούστου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δεύτερη πανσέληνος του μήνα ονομάζεται «μπλε», εις ανάμνηση ενός εξίσου σπάνιου φαινομένου, που σημειώθηκε πριν από 129 χρόνια. Ο λόγος για την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία, που πραγματοποιήθηκε το 1883, εκτινάσσοντας χώμα και στάχτη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Συνεπεία του παραπάνω φαινομένου το φεγγάρι «χρωματίστηκε» μπλε, με αποτέλεσμα το εξαιρετικά σπάνιο αυτό φαινόμενο να μείνει στα χρονικά ως «μπλέ φεγγάρι» υπογραμμίζοντας σημειολογικά ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Πιο πρόσφατα, το 1950, το μπλε φεγγάρι φάνηκε στον ουρανό μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά. Η τελευταία «μπλε Σελήνη» συνέβη τον Δεκέμβριο του 2009, στις 2 και την 31η του μηνός. Συνολικά στα επόμενα 40 χρόνια θα έχουμε 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους, ενώ στη διάρκεια του 2018 και του 2037 θα έχουμε δύο μήνες με διπλές πανσελήνους, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
Το φαινόμενο της ύπαρξης δύο πανσελήνων σε ένα μήνα δεν είναι σπάνιο, δεδομένου ότι οι πανσέληνοι πραγματοποιούνται κατά κανόνα με διαφορά 29 ημερών. Οι δύο πανσέληνοι μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε άλλες χρονικές περιόδους αλλά το φαινόμενο αποκτά διαφορετική διάσταση στην διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικότερα του Αυγούστου, που είναι κατά κανόνα μήνας διακοπών και τα βλέμματα πολλών φίλων του έναστρου ουρανού εστιάζονται στον ουράνιο θόλο. Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται, όπως προαναφέρθηκε, σπάνιο φαινόμενο και γι’ αυτό τον λόγο αποκαλείται «μπλε». Στην πορεία του χρόνου, ωστόσο, μπορεί να έχουμε δύο πανσελήνους στην διάρκεια του ίδιου μήνα, γεγονός που δεν θεωρείται σπάνιο για τους γνώστες της αστρονομίας.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου